A possible overlooked reason for the delayed Ukrainian counteroffensive.

Før sommerferien publicerede det Krigsvidenskabelige Selskab min hurtige lille analyse af, hvorfor den ukrainske hær tøvede med at indlede sin modoffensiv. Ifølge min vurdering var en af de primære årsager, at den ukrainske hær ikke ville kunne tolerere de tab der ville være forbundet med en større modoffensiv.

Her i sensommeren 2023, næsten to måneder efter den ukrainske hær indledte en række offensive operationer, er der intet der tyder på, at den grundliggende konklusion i min analyse var forkert, snarere tværtimod.

Læs artiklen ved at trykke på billedet af ukrainske soldater under uddannelse herunder:

Foto, Forsvaret, Forsvarsgalleriet.dk
Udgivet i Militær analyse, Nyheder | Tagget , | Skriv en kommentar

Panserværn i Hæren 1914-2020 – Del 5: 1950-1959

Efter mange forsinkelser blev det endelig tid til at publicere igen. På grund af den internationale udvikling gik det meste af 2022 desværre med at prøve at få mit eget lille hjørne af dansk forsvar gjort så kampklart, som den beredskabs- og materielmæssige situation tillader.

Det Krigsvidenskabelige Selskab har nu publiceret femte del af min artikelserie om Hærens udvikling på panserværnsområdet set i rammen af den overordnede forsvarskamp.

Perioden fra 1950-1959 var præget at det faktum, at Danmark, i kraft af sit NATO-medlemskab, for første gang siden 1864 ikke længere var sikkerhedspolitisk isoleret.

NATO-medlemskabet gav også adgang til moderne våben leveret igennem alliancens våbenhjælpsprogram, heriblandt slagkraftige panserværnsvåben. Både i form af raketstyr, dysekanoner og panserværnskanoner, men også i form af kampvogne og panserjagere med slagkraftig kanonbevæbning.

I løbet af under 10 år lykkedes det på denne måde at opbygge slagkraftige hærenheder der ville have haft en realistisk mulighed for at standse det forventede angreb fra østblokstaterne, hvori tusindvis af kampvogne og andre pansrede køretøjer ville indgå

Tryk på billedet af panserværnsholdet med 89mm Raketstyr M/51 for at komme til artiklen:

Foto, Forsvarsgalleriet.dk

Udgivet i Den Kolde Krig, Militærhistorie | Tagget , , | Skriv en kommentar

Panserværn i Hæren 1914-2020. Del 4.

Så har det Krigsvidenskabelige Selskab publiceret fjerde del af min artikelserie om udviklingen af panserværn i Hæren. Perioden fra 1945-1949 var en, hvor det danske Forsvar forsøgte at genopbygge sine styrker, efter at have fået alt sit førkrigsmateriel konfiskeret af den tyske Værnemagt.

Denne genopbygning skete i første omgang på baggrund af våben doneret/indkøbt fra Sverige og Storbritannien. På grund af de store udgifter gik denne opbygning dog langsomt og de panserværnsvåben der blev leveret var heller ikke altid de mest moderne hvad angik konstruktion og ammunition.

I tilgift var den danske hær også bundet af en række politisk pålagte opgaver der gjorde, at store dele af Hærens mest moderne våben konstant var udsendt til de danske besættelsesstyrker i Tyskland og derfor ikke umiddelbart var til rådighed for Forsvaret af Danmark.

Læs artiklen ved at trykke på billedet af de to danske Sergentelever med 90mm Panserværnsgevær M.45.E. herunder:

Foto, Forsvarsgalleriet.dk

Udgivet i Den Kolde Krig, Militærhistorie | 2 kommentarer

Radio 24syv

I anledning af min nyligt udgivne artikel “Amerikanske forstærkninger til Danmark: Et kort historisk perspektiv på en velkendt problemstilling”, der kan tilgås nedenfor, var jeg en tur i Radio 24syvs morgenprogram for at kommentere de muligheder og fordele der er knyttet til udstationeringen af amerikanske tropper i Danmark. Programmet kan høres her:

https://24syv.dk/episode/danmark-sender-vaben-til-ukraine

Jeg er på ca. 36 minutter inde i programmet.

Udgivet i Nyheder | Skriv en kommentar

Amerikanske forstærkninger til Danmark: Et kort historisk perspektiv på en velkendt problemstilling

I anledning af den nylige udmelding om et potentielt dansk-amerikansk bilateralt militært samarbejde, har jeg skrevet en artikel til det Krigsvidenskabelige Selskab, der i en historisk sammenhæng belyser nogle af de problemer forbundet med en sådan udstationering. Artiklen giver et bud på, hvilke typer enheder det kunne tænkes, at amerikanerne vil udstationere og om hvorvidt disse enheder vil medbringe atomvåben.

Efter lang tids roden rundt i 2. verdenskrig markerer denne artikel også en tilbagevenden til denne hjemmesides hovedemne, nemlig det danske Forsvar under den Kolde Krig.

Tryk på billedet af de amerikanske jagerbombere herunder for at komme til artiklen:

Foto, Flyvevåbnets Historiske Samling, Forsvarsgalleriet.dk
Udgivet i Den Kolde Krig, Militærhistorie | Skriv en kommentar

Panserværn i Hæren 1914-2020. Del 3

Så har det Krigsvidenskabelige Selskab publiceret den tredje artikel i serien “Panserværn i Hæren”.

Hvor de to foregående artikler handlede om den danske og tyske mobilisering samt forberedelser op til 9. april 1940, handler denne artikel om forløbet af selve angrebet samt dets konsekvenser. De tre første artikler i serien udgør således en lille sluttet trilogi i deres egen ret.

Artiklerne udgør også det hidtil eneste forsøg på at give en tilnærmelsesvist udtømmende beskrivelse og analyse af forløbet den 9. april i Sønderjylland. Jeg prøver også her at besvare det svære spørgsmål om hvorvidt ethvert dansk forsøg på modstand var dødsdømt fra starten eller om man modsat kan tale om en eller anden form for taktisk succes, selv i det historiske forløb.

Læs artiklen ved at trykke på billedet af den ødelagte tyske SDKFZ 222 panservogn:

Foto, Th. Christensen, Frihedsmuseet

Den fjerde artikel i serien, der omhandler genopbygningen af den danske hærs panserværnskapacitet i perioden 1945-1949 ligger allerede til redaktion.

Udgivet i Militærhistorie | Tagget , , , | Skriv en kommentar

Årets artikelskribent 2020

Den første del af min artikelserie om “Panserværn i Hæren 1914-2020” blev på det Krigsvidenskabelige Selskabs generalforsamling kåret til årets bedste artikel med den følgende begrundelse:

Til årets bedste artikel på Krigsvidenskab.dk: 

Vinder: Rune Holmeå Iversen for artiklen ” Panserværn i Hæren – Del 1: Verdens-krigene 1914-1945”.

Artiklen er startskuddet på et uhyrre (sic) ambitiøst projekt, hvor forfatteren giver indblik i panserværnets udvikling gennem 100 år i det danske forsvar. Årene 1914-1945 er med to verdenskrige af afgørende betydning for udviklingen af netop dette våben  og forfatterens militærhistoriske overblik bliver formidlet på en læseværdig måde, hvor de færreste læsere vil være efterladt med manglende detaljer. “Panserværn i Hæren – Del 1: Verdenskrigene 1914-1945” er eksemplarisk i forhold til Krigsvidenskab.dk’s formål om at styrke viden om dansk militærvidenskab, og trods en mang-lende forskningsramme bidrager artiklen med ny viden for de fleste, der læser den. Det er med største fornøjelse at tildele Rune Holmeå Iversen prisen for årets artikel på krigsvidenskab.dk i 2020.

https://www.krigsvidenskab.dk/om-os/formandens-beretning-v-generalforsamlingen-d-20-maj-2021

Og det kan jeg i sagens natur kun erklære mig tilfreds med!

Artiklen kan stadig tilgås på følgende adresse:

https://krigsvidenskab.dk/emne/panservaern-i-haeren-teknologi-organisation-og-doktrin-1914-2020

Del 3 ligger pt. til endelig redaktion og bliver publiceret så snart denne er afsluttet.

Udgivet i Militærhistorie, Nyheder | Tagget , , | Skriv en kommentar

Panserværn i Hæren 1914-2020. Del 2.

Så er næste del artikel i Panserværns-serien blevet udgivet af det Krigsvidenskabelige Selskab

Hvor den første artikel handlede om hvorledes den danske hær først ignorerede og derefter i hastig panik prøvede at opbygge effektive effektive panserværns-foranstaltninger, handler denne om hvorledes den tyske hær planlagde at angribe Jylland og hvor godt den danske hær havde forberedt sit forsvar .

Så skynd dig at klikke videre og læse artiklen ved at trykke på billedet af de tyske kampvogne herunder:

Foto, Kriegsberichter Rascheit, Deutsches Bundesarchiv
Udgivet i Militærhistorie, Nyheder | Tagget , , | 3 kommentarer

Det danske Panservåbens mulige udvikling 1990-2010

Så er 2021 i gang. Jeg har opdateret en af de ældre artikler på siden med billeder og en perspektivering set fra 2021. Tryk på billedet af Leopardkampvognen for at komme til den opdaterede artikel.

Foto, Forsvarsgalleriet.dk

Herudover har jeg slettet nogle døde links og rettet lidt op på html og CSS koderne. Jeg har yderligere to artikler i “Panserværns-serien” til redaktion, så 2021 ser indtil videre ud til at blive et produktivt år.

Udgivet i Militærhistorie, Opdateringer | Tagget , | Skriv en kommentar

Panserværn i Hæren 1914-2020. Del 1.

Så er jeg endelig i gang med noget der kommer til at handle om den Kolde Krig.

Det Krigsvidenskabelige Selskab har netop udgivet den første af min artikler i en serie, der handler om udviklingen i Hærens panserværn hvad angår materiel, doktrin og organisation. Artiklen omhandler perioden fra 1914-1940.

Artikelserien kommer til at omfatte ca. 8 artikler, hvoraf nummer 3, 4 og 5 kommer til at dække den Kolde Krig fra 1945-1990.

Så skynd dig at klikke videre og læse artiklen ved at trykke på billedet af den danske 37mm Fodfolkskanon herunder:

Foto: Th. Christensen, Forsvarsgalleriet.dk

Udgivet i Militærhistorie, Nyheder | Tagget , , , | Skriv en kommentar