BALTAP

Dette er indgangsportalen til de øvrige sider om den Kolde Krig.

Baltap (forkortelse for Allied Forces Baltic Approaches) var navnet på det NATO-hovedkvarter som havde ansvaret for det militære forsvar af Danmark og Tyskland nord for Elben. På dansk kaldes hovedkvarteret ofte for Enhedskommandoen, idet det kommanderede både danske og tyske styrker fra alle tre værn. Chefen for Baltap/Enhedskommandoen var altid en dansk generalløjtnant fra Hæren eller Flyvevåbnet eller en viceadmiral fra Søværnet. Denne rang var den næsthøjest opnåelige, kun overgået af General-eller Admiralsrangen, der typisk tilfaldt Forsvarschefen. Stillingen som Commander Allied Forces Baltic Approaches/Chef for Enhedskommandoen var således ofte en slutstilling for den pågældende officer, som kronen på værket efter en lang og succesfuld karriere.

4 Responses to BALTAP

 1. Søren Dyrby Schou skriver:

  Jeg var, dengang i FLV, tilgået Joint Communication Center i Headquarter Baltap på øverste etage i bk 1137. mine kolleger var danskere, tyskere, canadier, englændere og en enkelt amerikaner. Vagtholdslederen var delt ml en englænder og en dansker. SG-gruppen. Var der fra 1975-1978. Baltap var delt i Combaltap, Navbaltap og Airbaltap. Dengang Flyverspecialist/29 mand.

  • Kære Søren

   Mange tak for din kommentar. Der går nok lidt tid før jeg får tid/penge/mulighed for at skrive om de forskellige NATO-hovedkvarterer (LANDJUT, BALTAP, NAVBALTAP. AIRBALTAP etc.). Et af problemerne her er, at siden disse hovedkvarterer var multi-nationale, vil det også være nødvendigt at søge information om dem andre steder end i Danmark, f.eks. i NATOs arkiver i Belgien eller i andre lande (LANDJUT var f.eks. dansk-tysk, med stabsofficerer fra andre NATO-lande, bl.a. USA, så det vil som minimum være nødvendigt at foretage litteratursøgning og arkkivearbejde i det tyske Forbundsværns arkiver).

   Indtil videre prøver jeg primært at skrive om de enheder og hovedkvarterer der primært var “rent” danske (Bornholms Værn og LANDZEALAND).

   Endnu engang tak for din kommentar.

   Mvh.
   R.H. Iversen

 2. PCDOK2R3N skriver:

  Hej

  Jeg kendte een der arbejde i HQ Baltap i 80’erne.
  Han hed vist Tommy Søholm, prøv at finde frem til ham, hvis Du vil have mere information..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.