Mine seneste aktiviteter har absolut intet haft at gøre med den Kolde Krig.
Slaget ved Isted 24.-25. juli 1850 er det største slag i danmarkshistorien og den danske hærs historie. Idet store dele af slaget foregik i tæt tåge og varmedis, spredt ud over en frontbredde på 20 kilometer, er slaget også et af de mest uoverskuelige i moderne tid. det bliver ikke bedre af, at en stor del af kilderne til slaget er skrevet på tysk og tilmed svært tilgængelige. Det har heller ikke hjulpet, at de hidtidige danske analyser af slaget var stærkt farvede af politiske hensyn. En gennemgribende nytolkning af slaget har således manglet. Indtil nu.
I rammen af Forsvarskademiets projekt “Om læring og indsigt fra krig”, der skulle producere en antologi til brug ved undervisning i faget Krigshistorie på Hærens Officersskole, har jeg lavet en større artikel om slaget. Bortset fra enkelte mindre artikler, er artiklen det eneste større analytiske værk om 1. Slesvigske Krig skrevet i de sidste 40 år.
Med hjælp fra kortspecialisten, ph.d Stig Roar Svenningsen, kombineret med vandreture på selve slagmarken var det muligt at skabe et overblik over slagets lokaliteter og koble disse sammen med udsagnene fra de skriftlige kilder. Resultatet er en, i dansk sammenhæng, unik analyse, der klart viser, hvorfor kamphandlingerne fik det forløb de gjorde og på hvilket grundlag de involverede officerer traf deres taktiske valg.
Hertil leverede jeg også betydelige dele af analysen til den efterfølgende artikel “Forsvaret af Als i foråret og sommeren 1864. Det halvhjertede lykkes sjældent. ” Hele antologien er næsten 700 sider lang og ca. 25% af disse bærer således mit aftryk i en eller anden form.
Herudover dækker antologien også mange andre taktiske og operative situationer fra de sidste 170 år, dog med en klar vægt på de sidste 125 år. Tryk på billedet for at komme videre til forlagets hjemmeside, hvor man kan købe begge bind i en samlet pakke.
Alternativt kan selve artiklerne om Isted og Als downloades gratis ved at trykke på billedet af henholdsvis de danske infanterister og panserskibet Rolf Krake herunder. God læselyst!
Jeg har også lavet lidt oprydning på selve hjemmesiden, modificeret koden, fjernet døde links samt opdateret forsiden med ekstra information og nye links. Herudover har siden også, i tråd med EUs persondataforordning, fået en GDPR-popup der forsikrer om, at jeg skam ikke lagrer de besøgendes personlige oplysninger (hvad i alverden skulle jeg også bruge dem til…)